Maak van jouw zwangerschapsmassage een heerlijke ervaring

Dus doe ik je even wat tips. Tien om precies te zijn. Tien? Ja, tien. Gewoon omdat het zo lekker bekt. Misschien doe ik er later nog wel tien bij.

Laten we eerlijk zijn; zwanger zijn is best pittig voor je lijf.
Een zwangerschapsmassage, ook wel prenatale massage genoemd, kan zeker helpen om je ongemakken wat te verlichten.
Iedereen die weleens een professionele massage heeft ondergaan, weet dat je je zoveel beter voelt erna. Als herboren! En dat geldt zeker voor een massage tijdens je zwangerschap.
Voordat je nu naar je telefoon rent (of hobbelt) om een afspraak te maken, lees even door.

Je hebt zelf namelijk zeker invloed op een geslaagde massage en de gunstige effecten.
Een paar kleine tips zodat je het meeste haalt uit je massage:

1 – Comfort is cruciaal

Zorg ervoor dat je lekker ligt. Want je ligt wel even. Als er dan iets dwars gaat zitten, krijg je de helft van je massage niet meer mee omdat jij bezig bent met de punten die in je lijf drukken.
Je masseur heeft als het goed voldoende kussens om jou lekker te laten liggen.

Iets minder belangrijk dan de kussens, maar zeker voor een zwangerschapsmassage toch wel doorslaggevend. De tafel. De tafel moet je goed ondersteunen. De speciale prenatale massagetafel, met van die speciale uitsparingen voor jouw speciale plekken, is eigenlijk een ‘love it or hate it’ ding. Het lijkt heerlijk, weer even op je buik te liggen. Maar zonder goede (en warme) steun, wordt het hangende gewicht al snel te zwaar. Ik heb zelf al vaker gezien en zelf ervaren dat een tafel met speciale uitsparingen niet altijd de meest prettige massage ervaring geeft. Ook is het liggen op je rug voor langere tijd voor weinig dames voorbij het eerste trimester nog een ontspannende ervaring.

Daarom heb ik gekozen voor de speciale body cushions. Deze bieden genoeg stevigheid, zonder dat het hard aanvoelt. Ook zijn ze altijd en snel aan te passen, waardoor je op mijn tafel altijd een goede en prettige houding hebt. In dit errug Amerikaanse filmpje laat een hoogzwangere mevrouw even zien hoe.

En kun je niet liggen? Dan zetten we een speciale stoel neer, blijf je lekker zitten.

2- Lekker bloot

Het is echt veel gemakkelijker voor je masseur om je een goede massage te geven als je ál je kleren uittrekt. Misschien niet je slipje, zeker wel je bh. Die gaat toch ook maar in de weg zitten terwijl jij probeert te liggen. Maar, is bloot je toch echt te naakt, hou aan waar jij je prettig in voelt en laat je zeker niet overhalen tot iets wat jou uit je comfort zone haalt. Daar is weinig ontspannends aan.

Wat ik meestal afspreek, is dat je in je ondergoed gaat liggen, waarop we daarna de bh losmaken, of helemaal afdoen.

3 – Kennis is macht

Masseren is best een grijs gebied, er is geen landelijk examen voor. Schroom niet om wat meer informatie te vragen over de masseur. Er zijn wel degelijk verschillen tussen een ‘gewone’ massage en het masseren van zwangeren. En hier moet je masseur wel in opgeleid zijn. Misschien zijn er online ook ervaringen van eerdere clienten te lezen?
Over mijn massages kun je hier meer lezen.

4- Laat los

Je ligt op de tafel om volledig te kunnen ontspannen. En dus te kunnen loslaten. Dan is het belangrijk dat jij het gevoel hebt dat je in veilige handen bent. Als je weet dat je hier gevoelig voor bent, is het zeker aan te raden om eerst even persoonlijk contact met de masseur te zoeken. Masseren is mensenwerk. En niet alle mensen hebben dezelfde klik. (misschien maar beter ook)

5 – Praat erover

Je masseur hoeft zeker niet alles van je te weten en het is logisch dat je niet je hele hebben en houden op tafel legt. Maar vertel zeker wel hoe het fysiek met je gaat. De ene masseur verlangt een vooraf ingevuld formulier met een totale anamnese (intake gesprek) voordat je wordt gemasseerd, de ander gaat ervan uit dat je zelf je kwaaltjes deelt. Het is in je eigen belang om dit zeker te doen. Laat weten waar je last van hebt, of je medicijnen gebruikt en hoe je je voelt.

6- Even checken

Gelukkig zijn het er weinig, maar toch: Er zijn omstandigheden waarin je niet gemasseerd mag worden (contra-indicaties), of soms is wat extra voorzichtigheid geboden.
Heb je een medische indicatie, sta je onder behandeling of toezicht van een arts, check dan eerst even of je gemasseerd mag worden. Je ondergaat een massage altijd op eigen risico.
Dat gezegd hebbende, is de kans klein dat je niet gemasseerd kunt worden. Sterker nog, ik ben getraind in massages vanaf het eerste trimester. Want juist dan ook kun je zo hondsmoe zijn en geeft een massage ontspanning en energie.

7-Lekker plekkie

Is de massageruimte naar je zin? Durf je hier te gaan liggen? Is het schoon, is het lekker warm?
Achterin het hondenhok is het moeilijk ontspannen. De omgeving waarin je gemasseert wordt draagt zeker bij aan de sfeer. Dat blijf je voelen ondanks dat je (waarschijnlijk) met je ogen dicht ligt. Het is belangrijk dat je je thuis voelt.
Precies de reden waarom ik graag bij je thuis kom masseren. Dat is je eigen plek, altijd goed!

8-Maak geen slippertje

En dan is het ein-de-lijk zover. Genieten. Je ziet de tafel al, die klaarstaat helemaal speciaal en alleen voor jou!
Neem nou geen aanloop, ga niet rennen, geen gehaast. Een slippertje is zo gemaakt. En ook op de terugweg. Zorg dat je rustig en veilig op de tafel komt, maar er net zo rustig ook weer vanaf.
Drink na de massage eerst even een glaasje water voordat je opstaat. Een goede massage kan best heftige effecten hebben. Je afvalstoffen zijn net vriendelijk verzocht het pand te verlaten, hierdoor kun je wat duizelig worden als je te snel opstaat.

9- Lekker vet

Je neus is nu vast extra gevoelig, en als je de olie vindt stinken dan wordt het niet echt een relaxte ervaring. Een goede masseur gebruikt goede olie of wax. Geen meuk, geen nepspul. Let ook op bij een notenallergie. Hou je van luchtjes, of vind je geurtjes helemaal niet prettig, laat de olie daarop aansluiten.
Heb je je eigen favoriete geurtje, neem dat dan lekker mee. Wel in massageolie, een bodylotion is niet bedoeld voor een massage, dat trekt te snel in.
Ik masseer je alleen met natuurlijke olieën. Omdat het prettig werkt, het met liefde gemaakt is door de Levensboom én er geen meuk in zit. Als je gaat googlen word je bedolven onder de ongezouten meningen van voor- en tegenstander van minerale olieën. Die discussie kan best later een keer.

10 – Bewaak je grenzen

De massage is begonnen, net op het moment dat jij heerlijk wegdroomt onder een paar kundige handen, volgt er een handeling die je niet zo fijn vindt. Wat gebeurt er nou? Dit is niks. het zal zo wel over zijn. Oh, nog meer. Getver… en daar ga je.
Als je plekken hebt waar je liever niet aangeraakt wilt worden, of je merkt dat je het tempo, het ritme, de druk, of bepaalde handelingen niet prettig vind, zeg dit dan direct!
Wat de een fijn vindt, vind de ander vreselijk. En als jij dat niet aangeeft, kan de masseur dit niet altijd ruiken. En elke minder prettige minuut, is er een teveel. Geef het direct aan, dan kan er meteen op ingespeeld worden. En zak jij weer lekker weg in je ontspanning.

Wat vind jij belangrijk bij een massage? Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.